Vastauksia kommentteihin

Kaikki oikeudet tietenkin pidätetään.

Viimeinen versio ohjelmasta löytyy seuraavasta linkistä: moijari.com:5002

Seuraavaksi ohjelmassa olisi kyselykielen seuraavan version kirjoittaminen. Kyselykieleen tulisi nuo prosessien jatkamiseen ja tiedon talletukseen liittyvät asiat, mutta nyt kuitenkin vastauksia kommentteihin:

Kommentteja on kertynyt muutamia, jonkin verran kannustavia, kiitoksia rohkaisusta.

Sitten on joukko tuotetarjouksia, joissa kaikki maailman merkit tarjottuna, eivät ne tietenkään haittaa ketään, mutta niitä voisi olla vähemmän.

Sitten on erilaisia kysymyksiä, joihin tässä muutamia pikavastauksia:

Miten voin aloittaa bloggauksen? Käyttämäni ohjelma on wordpress, jolla voit aloittaa kirjoittelun osoitteessa wordpress.com. Joku muu osaa varmaankin vertailla kirjoitteluohjelmia kun minä (minulla on kokemusta vain tästä). Tekniikkakirjoittelun alkuun pääset esimerkiksi osallistumalla Tero Karvisen mainioille kursseille (terokarvinen.com). Jos suunnittelet ohjelmointiprojektia, tietysti kohtuullinen tuntemus ohjelmointikielestä on plussaa. Lisäksi helpottaa on jos sinulla on aihe, josta kirjoitat/jota tutkit mielelläsi.

Mistä voi lukea samanlaisista asioista, kun kirjoitat? Yleensä ohjelmisto projektit eivät raportoi verkossa, mutta selaile linux, open office projekteja tai aloita oma projekti (älä kuitenkaan varasta tätä). Omassa projektissa valmistumisen todennäköisyys ja aikataulu ovat hyvä olla ainakin kohtuullisia (älä julkaise ikuisuusprojektia).  Kaupan järjestelmistä voi lukea opiskelemalla kauppaa, järjestelmien toimittajilta Sap, Microsoft, ja muut. Sap ja Microsoft voivat olla hiukan liian monimutkaisia ensimmäiseksi kaupan järjestelmäksi. Lukupaikaksi sopii kauppaoppilaitos tai ammattikorkea. Toisaalta kaupan järjestelmiä voi miettiä tutkimalla olemassa olevia yrityksiä ja miettiä mitä toimintoja (tilaus, toimitus, laskutus, kirjanpito, valmistus jne.) niillä on ja mitä tietoja noiden toimintojen toteuttamiseksi tarvittaisiin. Itse kuvittelen että tämä on ensimmäinen tämän tyyppinen järjestelmä, samanlaista projektia ei varmaankaan ole.

Mitkä ovat projektisi perustat?

Yhden henkilön projekti, eli koodimäärä on minimoitu, tällä hetkellä rivimäärä ~3000. Ei ole kourallista select lauseita jokaiselle sovelluksille, näytön tulostusta joka sovellukselle, välimuistialueita kaikille perustiedoille ja niiden kombinaatioille kaikissa sovelluksissa. Pyrin kirjoittamaan vain yhteiset osuudet järjestelmästä ja configurointi määrittelee varsinaisen järjestelmän. Yhteisiä osia ovat näyttöjen tulostukset, tietokantahaut, kyselykieli, yhdistelyt, summaukset, talletus, tulostus, prosessien käsittely (ks 5000 sivuhakua jaarittelu). Ohjelma ei sisällä koodia laskutukselle, toimitukselle tai tilaukselle erikseen, vaan nuo sovellukset ovat määritelty ohjelman ulkopuolella. Esimerkiksi tilaus näyttö sisältää kentät tilausnumero, asiakasnumero, tuotenumerot, määrät jne (tilaus näytön v0 määrittely lopussa). Eli periaatteessa järjestelmä on alussa tyhjä ja asiakas tai käyttäjä lisää tarvitsemansa sovellukset ja tiedot. Sovellus huolehtisi tietojen välityksen prosessin vaiheelta toiseen(toivottavasti) tai perustiedoista (asiakas, tuote) sovellukseen (tilaus). Jos terttua yrittää luokitella se voisi kuulua tietokanta ja taulukkokaskenta tyylisiin sovelluksiin.

Dokumentoinnin vähäisyys, kuvia taulukoita yms? Olen koodaaja, ja järjestelmä ei vielä ole valmis, niin olen pitänyt päähuomion koodaamisessa. Dokumentointi on wysiwyg tyylistä alun linkistä. Lisäksi olen julkaissut jonkin verran lähdekoodi osuuksia aiemmissa posteissa.

Miksei verkkosivulla ei ole lahjoitusnappulaa? Lahjoitusnappulaa ei ole, koska suomessa laki kieltää lahjoitusten keräämisen jos olet yksityinen henkilö. Toisaalta lahjoitukset lisäisivät toimintaan mukavan pakon, toisaalta jo verkossa kirjoittaminen ajaa saman asian.(hehe). Olisin varmaankin jo tämän projektin aikana lopettanut/siirtänyt kirjoittamisen monta kertaa tulevaisuuteen ilman vastikään aloittamaani verkkojulkaisua (katso lopun copyright merkintä). Toisaalta lahjoitukset toisivat palkan ja valmistumispakon ja mahdolliset omistusongelmat(lahjoittajasta tulee ohjelmistotalo).

;(C)1998- Jari Kuivaniemi, Helsinki, Finland. Kaikki oikeudet pidätetään!
'sovellus'="tilaus", 'sovelluksen nimi'="Tilaustietojen käsittely", 'link'="https://moijari.com:5002/tilaus"
'sovellus'="tilaus", 'chapter'="header", 'memberid'="tilausnumero"
'sovellus'="tilaus", 'chapter'="header", 'memberid'="asiakasnumero"
'sovellus'="tilaus", 'chapter'="header", 'memberid'="tilauspäivä"
'sovellus'="tilaus", 'chapter'="header", 'memberid'="tilauksen summa"
'sovellus'="tilaus", 'chapter'="lines", 'memberid'="tilausnumero"
'sovellus'="tilaus", 'chapter'="lines", 'memberid'="tilausrivin numero"
'sovellus'="tilaus", 'chapter'="lines", 'memberid'="tuotenumero"
'sovellus'="tilaus", 'chapter'="lines", 'memberid'="tuotteen nimi"
'sovellus'="tilaus", 'chapter'="lines", 'memberid'="tuotteen hinta"
'sovellus'="tilaus", 'chapter'="lines", 'memberid'="tilattu määrä"
'sovellus'="tilaus", 'chapter'="lines", 'memberid'="rivin summa"
Published
Categorized as terttu